Geef je op voor mijn nieuwsbrief vol creatieve tips! Aanmelden
Lieneke Post
Volgende Vorige

Toch was er ook iemand die op mijn afscheidspost reageerde met: ‘He wat jammer. Er zijn allerlei tools om te leren over Instagram. Instagram is juist DE plek voor bedrijven.’ Ik denk daar anders over en in deze nieuwsbrief vertel ik je graag meer over mijn beslissing Instagram ein-de-lijk vaarwel te zeggen.

Het kost me meer dan het oplevert

Dit de hoofdreden waarom ik gestopt ben. De balans is er niet. Het kostte me veel aandacht, tijd en zelfs een beetje geld.

Waarom ik stopte met Instagram + Wat is het alternatief?

Aandacht. Dat herken je vast wel. Voordat je het weer ben je een uur verder. Met wat eigenlijk?

Ik heb geprobeerd om Instagram niet op mijn telefoon te gebruiken, maar dat kan eigenlijk alleen als consument, niet als content maker. Want je kunt geen reels of stories plaatsen in de desktop app.

Tijd. Ja aandacht is natuurlijk ook tijd. Maar ook de tijd om posts en reels te maken. Om hopelijk zichtbaar te zijn. Ik sprak een vrouw die succesvol is op Instagram en zij besteedt er twee uur per dag aan. Tjah, die ambitie heb ik niet.

Geld. Ik heb betaald voor cursussen om het “te maken” op Instagram. Die kennis is ondertussen alweer achterhaald, zo snel gaat dat op Instagram.

Wat is het alternatief?

Wat wilde ik eigenlijk bereiken met Instagram? En op welke andere (betere) manier kan dat?

Zichtbaarheid
Ik ben zelfstandig ondernemer. Mijn werk is het helder, toegankelijk en aantrekkelijk maken van informatie. Dat doe ik door het maken van illustraties en animaties. Daarvoor moeten potentiële klanten wel weten dat ik besta. Dus wat heb ik nodig: zichtbaarheid.

Waarom ik stopte met Instagram + Wat is het alternatief?

Het alternatief hiervoor is Linkedin. In een goede week in 2023 was ik op Instagram gezien door 500 accounts. In dezelfde goede week had ik met - dezelfde posts - op Linkedin 5000 impressies. Accounts en “impressies” zijn niet hetzelfde. Maar toch! Dat verschil is enorm. Als ik iemand sprak die iets van mij online had gezien, ging het altijd over LinkedIn, niet over Instagram.

Een post op Linkedin gaat veel langer mee, ik krijg gerust nog na een week een nieuwe comment of like op een post. Op Instagram is het dan allang verdwenen.

Extra pluspunt van Linkedin: ik gebruik Linkedin alleen op mijn computer en mis ik geen functies. (Volgens sommigen heeft je post wel meer bereik als je het vanuit de app post, maar geen idee of dat klopt.)

Klanten
Alleen aan zichtbaarheid heb je in principe niets. Je koopt er geen brood mee bij de bakker. En vanuit Instagram kreeg ik praktisch 0 klanten.

Waarom ik stopte met Instagram + Wat is het alternatief?

Ik heb best wat klanten gekregen via Linkedin. Vaak leer ik ze kennen in het echte leven, ik voeg ze toe op linkedin en daar leren ze meer over mijn werk.

Puur via linkedin kan ook. Door gevonden te worden of door zelf actief mensen toe te voegen die mijn posts liken en gesprek met hen aangaan. Dat actieve doe ik nu weinig. Ik kan er meer uithalen. Maar ook nu helpt het me om top of mind te blijven in mijn huidige netwerk.

Om (nog) meer uit linkedin te halen heb ik focus nodig. Wat wil ik maken en voor wie? Ik wil vaak vanalles en ga 4 kanten tegelijk op in mijn hoofd. 

Mijn (creatieve) ‘ei’ kwijt kunnen

Waarom ik stopte met Instagram + Wat is het alternatief?

Ik wil soms gewoon graag wat vertellen. Uitleggen. De diepte in gaan. Wat laten zien. Het gaat dan om content die belangrijk voor mij is. Mijn verhaal willen vertellen. Mijn tekeningen laten zien. Op Instagram is dat na een paar dagen weer verdwenen.

Het alternatief daarvoor is een blog en/of nieuwsbrief. Slow content maken. Ik kan op de blog uitweiden over tekentechnieken, netwerken, het uitgeven van een boek en meer. Of zoals hier nu: een preek houden over stoppen met instagram 😊

Inspiratie

Waarom ik stopte met Instagram + Wat is het alternatief?

Instagram laat me te weinig zien van wat ik wil zien. Ik volgde al die interessante kunstenaars en illustratoren. Maar… ik zag ze amper in mijn tijdlijn. Ongeveer 1 op de 3 posts zijn reclame. Daarnaast nog veel “dit vind je vast interessant” posts van accounts die ik niet volg. En als ik herlaad, zag ik vaak dezelfde posts, niet de posts die ik gemist had.

Mijn alternatief is Pinterest. Het is niet perfect, het bevat veel reclame. Al zijn er manieren die te omzeilen.

Ik gebruik Pinterest als gebruiker heel actief. Hoe doen andere beeldmakers het qua compositie en kleurgebruik?

Ik gebruik Pinterest dus voor inspratie, maar nog niet om gevonden te worden. Toen ik het aanmaakte koos ik juist voor anonimiteit, ik ben met mijn persoonlijke account ook niet te vinden als Lieneke Post. Ik overweeg Pinterest daarin alsnog een serieuze kans te geven. Dit is net als google en youtube eigenlijk een zoekmachine. Waarin pins van jaren oud nog gevonden kunnen worden door nieuwe mensen. Ik heb nu een nieuw account aangemaakt voor zakelijk gebruik, maar ik moet me er nog beter in verdiepen.

Waarom ik stopte met Instagram + Wat is het alternatief?

Meer lees- en kijktips

  • Waarschijnlijk heb je het al eens voorbij zien komen ergens. Het boek Digitaal Minimalisme van Cal Newport, uit 2019. Het blijft een aanrader als je worstelt met het teveel aan social media en andere digitale platformen. 
  • Ik kwam toevallig haar video tegen. Ik kende haar nog niet. Maar Anika's video '17 things I quit to simplify my life | minimalism & slow living' keek ik geïnteresseerd tot het einde af. Anika zegt in deze video nuttige dingen over thema’s waar ik ook tegen aan loop. Zoals je telefoon niet als hobby gebruiken, niet spullen houden ‘voor het geval dat’, rekening houden met je hormooncyclus en veel meer. Fijne video.
  • Marloes de Vries is illustrator en groot op Instagram. Zij haalde er lang bijna al haar klanten uit. Toch twijfelt ze aan het platform en schrijft daarover op haar Substack

Deze blog is eerder verstuurd als nieuwsbrief mét meer. Wil je ook op de eerste rij zitten? Geef je dan hier op. Welkom bij de club!

Verder lezen?

Lieneke Post

illustrator & cartoonist