Geef je op voor mijn nieuwsbrief vol creatieve tips! Aanmelden
Lieneke Post
Vorige
Maak van angst je vriend
Maak van angst je vriend

Dat betekent niet dat ik alles wat ik eng vind, juist moet gaan doen. Ik vind bungeejumpen eng, en geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dat toch te gaan doen.

My friend fear
Ik las het boek My friend fear, finding Magic in the Unknown door Meera Lee Patel. Volgens Meera is angst een vriend om mee te gaan zitten, naar te luisteren en ons best te doen om hem te begrijpen. Vaak doen we juist het tegenovergestelde. We doen alsof we niet bang zijn, alsof de angst er niet is.

Maak van angst je vriend

Volgens Meera is angst zelfs de vriend die ons het beste kent. Die weet wie we willen zijn, waar we heen willen en wat ons tegen houdt.

Maak van angst je vriend

Onze angst erkennen is de eerste stap in bevriend worden met onze angsten. Door onszelf te vragen: ben ik bang?

Maak van angst je vriend

Met het boek in de hand besloot ik mijn angsten eens onder ogen te zien:
Ik ben bang om om:

  • Te falen
  • Een verkeerde keuzes te maken, wat als…
  • Voor de mondhygiëniste
  • Een man of kind te verliezen (Het allerergste)
Maak van angst je vriend

Wortels
Sommige angsten hebben wortels. Iets waar het vandaan komt. Zo doen de gebitsreinigingen bij de mondhygiënisten mij erg pijn, waardoor ik er extra gespannen zit en het daardoor nog meer pijn doet. Terwijl andere angsten ongegrond zijn.

Onder elke angst zit een verlangen
Angst om te falen leidt tot het niet eens proberen. Maar eronder zit een verlangen om succes te hebben, te gelukken. En het uiteindelijk ben ik banger voor het niet eens geprobeerd hebben dan voor het falen. Wat me motiveert om het tóch te proberen, ondanks de angst om te falen.

Maak van angst je vriend
Maak van angst je vriend

Angst om te falen: verlangen om succes te hebben
Angst om man of kind te verliezen: verlangen om ze te koesteren tot ik oud en rimpelig ben

Luister naar de angst
Luisteren naar onze angsten betekent niet veilig wegkruipen in een hoekje. Onze wereld zo klein mogelijk houden, want misschien loert er wel ergens gevaar. Dan missen we ook alle schoonheid die verstopt zit in het ‘grote onbekende’ en de onverwachte vriendelijkheid van iemand die we nog niet kennen.

Luisteren betekent, jezelf vragen: Waar ben ik bang voor?
Meera noemt het volgende voorbeeld waar in ze haar angst om niet geaccepteerd te worden ondervraagd. Lees de bladzijden op de foto en stel deze vragen vooral ook bij je eigen angsten.

Maak van angst je vriend

Deze vragen kan ik ook toepassen op mijn angst om te falen. Waardoor ik ergens niet aan begin. Terwijl het ergste is wat kan gebeuren is dat ik weer in dezelfde situatie kom voordat ik begon. Als we angst uitkleden, ontdekken we dat er niets over blijft.

Maak van angst je vriend

Boekreview
Het is een prachtig geïllustreerd boek met een persoonlijke boodschap. Iets wat je snel uit hebt, maar graag nog eens doorbladert of doorgeeft aan een vriendin. Alleen al omdat het zo mooi is. Volgens sommige reviews is het een naïef boek, maar misschien hebben we dat juist wat meer nodig, die naïviteit.

Maak van angst je vriend

‘The next time something is funny, laugh loudly, because it feels good to do so. Be honest when someone asks you how you are, even if the truth feels a little too heavy, a little too much. […] It’s only up to you to give yourself exactly as you are – expansive and wondrous, containing multitudes- sometimes bruised, but always beautiful.’ – Meera Lee Patel

Deze blog is eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je ook op de eerste rij zitten? Geef je dan hier op. Welkom bij de club!

Verder lezen?

Lieneke Post

illustrator & cartoonist