Geef je op voor mijn nieuwsbrief vol creatieve tips! Aanmelden
Lieneke Post
Volgende Vorige

Proces delen

Er ligt nog geen kant-en-klaar boek. Er moet nog heel veel gebeuren. Ik sprak een collega-ondernemer en die zei: 'Het boek maken is nog niet zo moeilijk, maar het boek verkopen is de grootste uitdaging. Achteraf gezien had ik veel eerder met de promotie moeten beginnen.' Met dat advies in mijn achterhoofd, besluit ik het nu al rond te bazuinen. Zodat ik jullie mee kan nemen in het proces, jullie hopelijk ook enthousiast worden en mijn ambassadeurs kunnen zijn.

En anders even goede vrienden hoor 😉

Een boek vol cartoons over het ouderschap

Ik maak een boek vol met cartoons over het ouderschap. Vol herkenbare situaties. Geen roze wolk of klaagzang, maar vooral zoals het is én met humor. Waarbij ook veel wijze peuteruitspraken over poep horen.

De aanleiding

In 2018 werd mijn oudste zoon geboren. Het ouderschap heeft mijn leven behoorlijk op zijn kop gezet. Wat blijkt: dat hebben alle nieuwe ouders. Toch had ik niet zien aankomen hoe intens het zou zijn. Mooie momenten en uitputting wisselden elkaar af. Ik miste mijn oude leven, maar kon tegelijkertijd over niets anders dan mijn eigen kind praten.

In die tijd maakte ik de eerste cartoons over het ouderschap. De zwangerschap en daarna de babytijd.

Superspannend: een boek
Superspannend: een boek
Superspannend: een boek

Ik deelde alleen luchtige cartoons. Geen tekeningen over hoe uitgeput ik was. Geen tekeningen over hoe jaloers ik was op mijn man die lekker naar zijn werk mocht (er was nog geen normaal vaderschapverlof). Als ik bij iemand klaagde over (bijvoorbeeld) de uitputting werd zo'n gesprek toch altijd afgesloten met een 'geniet ervan hè' door de andere partij. Ugh...

Superspannend: een boek

Ondertussen is het een paar jaar later. Ik heb een tweede zoon gekregen. Ik post eigenlijk helemaal geen cartoons meer op sociale media. Maar: ik máák er veel meer. In mijn schetsboek. Geen gepolijste tekeningen, maar schetsen van een paar minuten.

Superspannend: een boek

Ik ging het steeds meer voor me zien: een boek vol met deze tekeningen.

En daarbij de hoop dat nieuwe ouders zich herkennen in dit boek. Dat ze weten niet alleen te zijn in hun baby / peuter / kleuter struggles. En dat ze daarbij om zichzelf kunnen lachen 😊

Wat heb ik al gedaan?

  • Meer dan 160 schetsen gemaakt
  • Ik heb een klein groepje proeflezers verzameld die ik binnenkort een eerste opzet laat lezen.
  • Ik ben in gesprek gegaan met een 'printing on the demand' bedrijf om het uitgeven in eigen beheer te verkennen. Ze gaf me meteen wat goede tips. Zoals dat voorverkoop ook een manier van crowdfundig is (zónder de nadelen die crowdfunding sites hebben).
  • Mijn scanner heeft overuren gedraaid. Ik had niet helemaal door hoe lang dat duurt, meerdere schetsboeken inscannen.

Er is nog geen release datum. Nog geen duidelijke planning. Nog geen cover. Al heb ik al enorm veel schetsen gemaakt, ik ben ook nog maar aan het begin van deze boekreis. Ik zal af en toe een stukje delen van hoe het gaat met het boek. Ik hoop dat je het interessant vindt.

Mocht je een warme connectie hebben bij een uitgever die hier mogelijk heil in ziet, zou je me daarmee ook erg kunnen helpen. Al zie ik ook mogelijkheden in het zelf uitgeven.

Deze blog is eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je ook op de eerste rij zitten? Geef je dan hier op. Welkom bij de club!

Verder lezen?

Lieneke Post

illustrator & cartoonist