Geef je op voor mijn nieuwsbrief vol creatieve tips! Aanmelden
Lieneke Post
Volgende Vorige

Ik liet even al het andere voorgaan. Ik stortte me op de afronding van mijn boek, ging op vakantie met mijn gezin en pakte de opdrachten van klanten weer op. Maar ik heb veel wat ik wil delen, dus ik hoop weer regelmatig nieuwsbrieven / blogs te schrijven.

Vandaag de blog die ik al maanden geleden aankondigde: wat zijn mijn favoriete tekenmaterialen? Wat zou ik aanbevelen? Dit is uiteraard een moment opname. Het is wat ik afgelopen periode het liefst gebruikte. Over een paar maanden kan dat weer anders zijn 😉

Ik heb besloten het over twee blogs te verdelen. Vandaag alles wat analoog is, oftewel niet-digitaal. En een volgende keer: alles wat digitaal is.

Schetsboeken

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Allereerst, het papier. Ik ben fan van de schetsboeken van Talens, Art Creation. Daarin ben ik niet de enige. Vele illustratoren en hobbyisten gebruiken deze schetsboeken. En om een goede reden, ze zijn betaalbaar en van goede kwaliteit. Ze hebben lekker veel bladzijden. Het papier is ook geschikt voor natte materialen, zoals aquarel.
 
Het schetsboek komt met een handig lint. Deze is in mijn huidige schetsboek is losgegaan, maar dat probleem had ik in alle voorgaande schetsboeken niet. Daarnaast zit er een elastiek aan waarmee je hem goed dicht kan doen, waardoor er geen spullen tussen komen in je tas.
 
Ik bestelde eens in de zoveel tijd een stapel schetsboeken online, maar ik heb ontdekt dat ze ook te koop zijn in de plaatselijke boekhandel hier in Pijnacker (van Atten), dus mogelijk ook in jouw buurt.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Ik heb ze in diverse maten. Als je nog niet vaak tekent, zou ik voor het kleine vierkante formaat (12 x 12 cm) gaan. Het is laagdrempeliger om een kleine bladzijde te vullen dan een grote. Mijn schetsen voor mijn boek heb ik voornamelijk in deze kleine vierkante schetsboeken gemaakt. Pas later stapte ik over op het formaat wat ik nu het liefst gebruik (13 x 21). Ik heb al heel lang een schetsboek liggen in het grote formaat (21 x 30 cm), maar het nodigt mij niet echt uit om in te gaan werken, te groot 😊

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen
Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Ik heb ook een prachtig schetsboek van Paperblanks, maar die is zo mooi dat de drempel hoog is er wat in te maken. Komt ook door het prijskaartje wat er aan hangt.

Mijn favoriete pen

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Mijn favoriete pen is momenteel deze brushpen: pigma fb sakura. Ik vind ze heel fijn, alleen slijten ze snel en geven dan wat ‘droge’ strepen. Ook is een brushpen iets waar je aan moet wennen. Vroeger gebruikte ik altijd fineliners van Staedtler, die zijn makkelijker in gebruik. Alleen is de dikte van de lijn bij fineliners altijd hetzelfde. Bij brushpennen varieert de dikte van de lijn afhankelijk van hoeveel druk je zet, wat de lijn levendiger maakt. 

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Waterbrush met ecoline

Ideaal voor onderweg. Een waterbrush gevuld met ecoline. Dan wel in een zakje voor de zekerheid, want als het gaat lekken, wordt je tas heel kleurrijk. Afhankelijk van de kleur vul ik de brushpen met pure ecoline of aangemaakt met water. Geel gebruik ik puur, terwijl de andere kleuren graag wat afzwak door water toe te voegen.

Waterbrushes zijn goedkoop bij de Hema te vinden. Niet elke Hema, hier in Pijnacker hebben ze ze niet :(

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Aan één kleur heb je in principe al genoeg. Het voegt zoveel toe ten opzichte van alleen zwart lijnwerk. Een handige truc is om de achtergrond kleur te geven zodat het portretje 'popt'.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Als je twee kleuren hebt, kun je ook de kleding inkleuren. Hieronder geef ik de personen verschillende kleuren.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen
Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen
Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen
Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Voor de plant gebruikte ik geel en groen (een soort blauwgroen) en liet ze in elkaar overlopen.

Ik gebruik maximaal drie kleuren. Meer is niet nodig. Het wordt waarschijnlijk zelfs té bont als je meer van die felle ecoline kleuren combineert. Kies kleuren waar je blij van wordt. Zelf heb ik de kleuren van mijn boek gekozen 😊 Zie je de overeenkomst met mijn boekcover?

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen
Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Ga zelf aan de slag

Een opdracht om zelf aan de slag te gaan. Vul een bladzijde (of twee).

1. Kies uit één van deze of verzin zelf een categorie:
- Je favoriete eten
- Mensen waar je nu aan moet denken
- Voorwerpen in de kamer waar je bent

Zelf tekende ik vandaag (ik schrijf dit op 27 september) voorwerpen in het Natuurhistorisch museum.
 

2. Teken ze met zwarte pen als losse tekeningen zwevend over de bladzijde(n).

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

3. Geef elke tekening dezelfde achtergrondkleur. Laat de tekening zelf 'van binnen' wit.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Tadaaaa! Dat was hem!

Ander idee: ontwerp je eigen mokken collectie!
1. Teken een bladzijde vol mokken. Mag scheef. Perspectief hoeft niet te kloppen. Met of zonder oor, het maakt niet uit.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

2. Kleur in. Laat het natte ecoline lekker in elkaar overlopen. Experimenteer met streepjes en stipjes. Of google op de mokken van HK Living en laat je door die ontwerpen inspireren. En dan in jouw eigen drie kleuren palet.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen
Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

'Geniet ervan hè' is te bestellen als pre-order

Zoals genoemd in mijn vorige nieuwsbrief: mijn boek staat te koop! Als pre-order, het komt uit op 9 november.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

De eerste 50 boeken signeer ik! En als ik er 100 verkoop in de pre-order doe ik een dansje én krijgt iedereen die het besteld heeft drie stickers (ipv twee) om dat te vieren 😊

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Deze tekening met ecoline is nu ook te koop als kaart. Het is één van mijn favoriete tekeningen, ik word er heel blij van. De geknoeide ecoline spetters geven juist die extra speelsheid.

De kaart is geschikt voor verschillende gelegenheden. Stuur hem naar iemand waar je aan denkt.

Mooie dikke kaart, mat 350 g/m² in een natuurlijke wittint. Zonder laminaat. Inclusief luxe envelop.

Mijn favoriete (analoge) tekenmaterialen

Tot de volgende keer! Dan ga ik in op mijn favoriete digitale tekenmaterialen 😊 Wil je hem niet missen, geef je dan hier op voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijke groet,
Lieneke

Verder lezen?

Lieneke Post

illustrator & cartoonist