Geef je op voor mijn nieuwsbrief vol creatieve tips! Aanmelden
Lieneke Post
Volgende Vorige

Ter illustratie laat ik je steeds zien hoe ik het toepas in mijn werk, en daarnaast welke (andere) keuzes illustrator Stephan Timmers maakt.

Onderwerpkeuze

Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!
Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!

Onderwerpkeuze: teken wat jou interesseert.

Zijn dat mensen? Planten? Architectuur?

Ik teken graag mensen, emoties en alledaagse situaties. Illustrator Stephan Timmers tekent graag overzichtstekeningen, architectuur en techniek.

Maar het kan letterlijk alles zijn, denk aan: katten, kamerplanten, donuts, ontbijt, zonsondergangen, zonnebloemen. Waar word jij warm van? 

Kleurenpalet

Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!
Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!

Kleurenpalet: kies kleuren waar jij blij van wordt en gebruik dezelfde kleuren opnieuw en opnieuw.

  • Vind je het moeilijk een kleurenpalet te kiezen? Neem de kleuren uit je favoriete kledingstuk, sjaal of tas. Grote kans dat dat jouw kleuren zijn.
  • Als je een eigen bedrijf hebt, kan je de kleuren van je huisstijl nemen. Voor klanten werk ik eigenlijk altijd in de huisstijlkleuren van de klant.
  • Je kunt een beperkt kleurenpalet nemen van ongeveer drie kleuren of een uitgebreid kleurenpalet.
  • Voor een uitgebreid kleurenpalet kan je een van de vier seizoenen nemen. Google maar eens op 'zomer kleuren' of 'herfst kleuren'. Je vindt zo kant en klare kleurenpaletten waarin elke kleur bij elkaar past.

In mijn vrije werk gebruik ik meestal herfstkleuren. Vooral een gedempte groen, okergeel en een (spijker)blauw. Plus regelmatig een rood of roze erbij.

Stephan Timmers maakt gebruik van zachte kleuren, voornamelijk lichtgroen en lichtblauw.

Materialen

Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!
Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!

Materialen: kies een materiaal en werk vooral daarmee.

Inkt en aquarel? Plakkaatverf? Balpen? Potlood? De meeste illustratoren hebben één of twee materialen waarin ze helemaal in thuis zijn. De een maakt foto realistische tekeningen met alleen grijs potlood, terwijl een ander abstracte regenboogschilderijen maakt van acrylverf. 

Ik werk meestal in Procreate op de ipad en gebruik de brush ‘dry ink’ voor het lijnwerk en ‘hard airbrush’ voor de inkleuring.

Stephan werkt zijn tekeningen uit in potlood op papier, scant het in en kleurt het in Photoshop.

Foto realistisch of eigen interpretatie?

Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!
Hoe je je eigen tekenstijl vindt: 5 tips!

Hoe realistisch teken je?

  • Hoe meer je afwijkt van fotorealisme, hoe meer 'eigen' je stijl wordt. (Al kan fotorealisme natuurlijk ook jouw stijl zijn.) Je merkt het verschil in stijl wanneer je iets exact natekent van een foto ten opzichte van wanneer je iets uit je hoofd tekent. De tekening met referentiefoto is realistischer, kloppender. De tekening uit je hoofd is vrijer, het is jouw interpretatie: je vult in wat je niet meer weet.
  • Je kunt bewuste keuzes maken in hoe realistisch je tekent. Ik kies ervoor om meestal zonder neus te tekenen en het hoofd in verhouding groter te laten zijn. (Daarin ben ik trouwens niet uniek, vele tekenaars maken eenzelfde keuze.) Soms is het een uit "nood geboren" keuze. Als je slecht bent in het tekenen in perspectief, waarom zou je dat niet omarmen en expres het perspectief niet laten kloppen? Fiep Westendorp (bekend van Jip en Janneke) hield er ook haar eigen spelregels wat betreft perspectief op na.
  • Stephan Timmers tekent -in mijn ogen- vrij realistisch. Toch speelt ook hij met de werkelijkheid. Hij laat details weg bij gebouwen die er niet zoveel toe doen en vergroot herkenbare punten, zoals een bekende kerk. De mensen in zijn tekeningen krijgen weinig lijnen en zijn vaak slechts in één enkele kleur ingekleurd. Dit past ook bij hun ondersteunende functie in Stephans tekeningen. De mensen geven aan hoe groot de gebouwen zijn. Het draait om de architectuur in zijn tekeningen. Niet om deze mensen zelf. Bij mijn tekeningen is dat andersom. Als ik gebouwen teken, is dat om context te geven aan wie de mensen in mijn tekeningen zijn. Er is hierin geen goed of fout, onze tekeningen dienen allebei een ander doel.

Gooi de regels weer overboord

Als je mijn werk volgt, weet je dat ik niet altijd consequent ben in mijn stijl. Laat je ook niet gevangen houden door wat jouw eigen stijl is óf zou moeten zijn. Doe af en toe gek, probeer iets heel anders en wie weet wordt het wel een onderdeel van jouw stijl. Of je ontdekt dat het niet jouw ding is. Als mens ontwikkel je, dus jouw tekeningen ook.

Deze blog is eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je ook op de eerste rij zitten? Geef je dan hier op. Welkom bij de club!

Verder lezen?

Lieneke Post

illustrator & cartoonist