Geef je op voor mijn nieuwsbrief vol creatieve tips! Aanmelden
Lieneke Post
Volgende Vorige

Neem pauze

Hoe hou je een gezonde relatie met sociale media?

Neem af en toe een sociale media pauze. Dit helpt om verslavend gedrag te doorbreken en er met meer afstand naar de kijken. Ik merk dat ik in zo’n pauze creatiever én productiever ben. In 2019 deed ik een maand zonder álle social media, zelfs Whatsapp verwijderde ik (tijdelijk). Ik hield uren per dag over en vond de verveling soms wel lastig. In 2021 deed ik een sociale media pauze van 10 dagen waarin ik me alleen ontrok van Linkedin en Instagram. Dat was makkelijker vol te houden. Sterker nog, het beviel zo goed dat ik anderhalve maand bijna niet op sociale media heb gezeten. Heerlijk rustig.

In mijn zwangerschapsverlof (in 2022) durfde ik dit keer voor maanden te verdwijnen. Het deed de vraag rijzen: wíl ik überhaupt wel terug op sociale media? Dat brengt me bij mijn volgende punt...

Verwijder

Hoe hou je een gezonde relatie met sociale media?

Verwijder sociale media die jou niets opleveren. Na een sociale media pauze kan je met meer afstand naar sociale media kijken. Gebruik die frisse blik om ze te beoordelen welke sociale media je wilt houden, en welke niet. Wat wil je er eigenlijk uit halen? Wat leveren ze je nu op aan vermaak, inspiratie en/of klanten? Wat kosten ze aan tijd, concentratie, rust? Als het je meer kost dan oplevert, verwijder ze definitief! Na mijn sociale media pauze in 2019 verdween ik van Facebook. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Linkedin levert me wel wat op. Ik hou warm contact met mijn zakelijk netwerk en krijg regelmatige nieuwe leads of klanten via Linkedin. Dit kan voor jou echter heel anders zijn. Kijk naar jouw doelen en wat het jóu oplevert.

De laatste tijd twijfel ik of Instagram ga verwijderen, maar ik durf de knoop nog niet door te hakken. Het is leuk om daar allerlei illustratoren te volgen, maar welk nut heeft het als ze 9 van de 10 keer toch niet in mijn tijdlijn te zien zijn? 

Gisteren las ik op nu.nl 'Zuckerberg zag dat mensen meer video's kijken op Facebook en Instagram. Er komt dan ook meer aandacht voor het doorontwikkelen van Reels. Daarmee wil Meta niet alleen meer mensen bereiken; het kan ook een manier zijn om gebruikers langer binnen de app te houden.' Oftwel Meta wil me zolang mogelijk op de app houden, terwijl ik er niet zo veel tijd aan wil verspillen.

Haal ze van je telefoon

Hoe hou je een gezonde relatie met sociale media?

Gebruik ze niet op je telefoon. Verwijder de sociale media apps van je telefoon, wees niet ingelogd op je telefoon browser. Het altijd meteen kunnen openen van sociale media is een killer voor je concentratie.

Dit is een lastige, omdat de sociale media erg op de smartphone is gericht. Bij Linkedin en Instagram kan je niet alle functies gebruiken op de desktop. Daarom installeer ik ze soms toch weer, om mezelf na twee dagen te betrappen op automatisch te openen van de apps. Waarna ik ze verwijder en het me weer een paar weken zonder lukt.

Hoewel Linkedin me wél wat oplevert, levert het me niet meer op als ik er 10 uur per week op doorbreng. Grenzen zijn belangrijk.

Demp notificaties

Hoe hou je een gezonde relatie met sociale media?

Zet alle notificaties en pop-upjes uit. Sommige sociale media zijn wel handig om op je telefoon hebben, zoals Whatsapp. (Al is er ook een leven mogelijk zonder Whatsapp!) Maar het is dan alsnog niet nodig om steeds gestoord te worden door biepjes en lichtjes die je aandacht vragen. Zet van alle apps alle meldingen uit. In het geval van Whatsapp open je zo nu en dan de app of er iets belangrijks is. Zelf heb ik het geluid van mijn telefoon bijna altijd aan staan, maar heb ik alle popupjes en meldingen uitgezet. Alleen als iemand mij belt of smst merk ik het meteen. Mijn man is eigenlijk de enige die mij smst, want die weet dat 😊

Alternatieven

Hoe hou je een gezonde relatie met sociale media?

Zoek naar alternatieven. Mijn doel met sociale media is zichtbaarheid. Zodat mijn netwerk mij blijft zien en nieuwe klanten mij vinden. Ik wil minder afhankelijk worden van sociale media en ben daarom begonnen met deze nieuwsbrieven. Ik hoop deze in de toekomst ook als blogs te plaatsen en een zichtbaarheid op te bouwen waardoor ik ooit zonder sociale media zou kunnen.

Wat is jouw doel met sociale media? Zijn er andere manieren om dat te bereiken?

Zo dat waren alweer de vijf tips. Voor meer informatie over het onderwerp, raad ik het boek Digitaal Minimalisme van Cal Newport aan.

Deze blog is eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je ook op de eerste rij zitten? Geef je dan hier op. Welkom bij de club!

Verder lezen?

Lieneke Post

illustrator & cartoonist